23/03/2015

Tart sa vanila kremom i šumskim voćem



Potrebno:

kora: 
300 gr. brašna, 
160 gr. maslaca, 
60 gr. šećera, 
2 žumanca, 
5 kašika vode, 
prstohvat soli i 
po želji može malo naribane kore limuna.

Umesiti testo, oblikovati u loptu, umotati u prozirnu foliju ili kesu i staviti u frižider na jedan sat.Od ove količine izađe oko 600 gr.testa.Testo razviti oklagijom u krug, najbolje između dve prozirne folije, pa prebaciti u tepsiju.Utapkati testo u dno tepsije, obavezno ostaviti ivice, višak odstranite.Izbockati viljuškom testo.Da bi kora bila ravna i da i dalje ima ivice posle pečenja stavila sam pek papir preko testa, a preko papira istresla celu kesu pirinča nešto manje od kg.
I poslužilo je, pirinač sam ostavila za drugi put dok ne nađem odgovarajuću zamenu.

Vanila krem:

4 jaja
175 gr. šećera,
60 gr.mekog brašna,
5 dl. mleka,
1/2 šipke vanile,(ili vanilin šećer)
150 gr.maslaca

Umutiti penasto jaja sa šećerom i umešati brašno.Postepeno usuti vrijuće mleko i sve vreme mešati na tihoj vatri dok se masa ne zgusne.Gotov krem skloniti sa vatre i poklopiti da se ne stvori korica, kad se prohladi izmiksati zajedno krem i masac.
Ova krema može da se koristi za princes krofne, krempite i kao fil za neke druge kolače.Meni je odlično poslužio ovaj put, s tim što nisam pravila celu meru, već 2/3.
Evo slike gotovog krema.


žele od šumskog voća:
450 gr. šumskog voća (odmrznutog),
100 gr.šećera,
1 kesica želatina

Kuvati voće i šećer nekoliko minuta, skloniti sa vatre i dodati želatin razmućen u malo vode.Voćni deo raditi tek na kraju, kad je testo pečeno i vanila krem ohlađen.

Pečenu i ohlađenu koru prebaciti na tacnu ili veći tanjir, pa je premazati vanila kremom.Na kremu ravnomerno razvući žele od šumskog voća.

Kolač sam spremala kasno poslepodne i nikako nije mogao da sačeka jutro i lepo dnevno svetlo, da mogu da ga uslikam u celini.




  Cvet u pozadini je jedna lepa i tek procvetala, belo-roza, kamelija. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...