04/04/2015

Varivo od kelja i kobasice

Jelo koje se lako sprema, ali je zato vrlo ukusno i zdravo.

  

Potrebno:
veća glavica kelja, 
1 par suvih kobasica,
2-3 veća krompira, 
2 čena belog luka
so

Priprema:
Iseći glavicu kelja na četvrtine, oljuštiti krompir i prepoloviti ga, iseći kobasicu na manje komade, beli luk usitniti, sve to lepo rasporediti po šerpi i posoliti.
Pustiti da proključa, smanjiti na  srednju teperaturu i poklopiti skoro do kraja.Kelj na slici je mlad i tek počeo da se vezuje u glavicu, i zato kad sam odsekla koren, sav se razlistao.



Ovde nema muke u spremanju, kuva se oko sat.Čorbica je bistra, kromir u komadu, kobasica sočna, a kelj je mekan.Ako malo izgnječite kuvani kromir, dobićete na gustini čorbe, tako da nema potrebe dodavati brašno.


Kelj može da se sprema ovako i sa svežim mesom, recimo junetinom, i to je kombinacija odlična za toplije dane, dok dimljeno meso daje čorbi jači ukus.
Možete povrće prvo obariti, neka kuva minut, pa procediti vodu, sipati novu vodu, staviti ostale sastojke pa nastaviti sa kuvanjem.Nekom je kelj ili bilo koje drugo zeleno povrće gorko, pa tim prvim ključem omekša ukus.Ako vam ne smeta, onda dirktno u lonac sa mesom i krompirom.

Ovako spremljen kelj ne sapada u lake obroke, niste gladni pola sata posle ručka, spada u "sita"jela i može da se sprema jednako i zimi i leti.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...